A tartós szépség alapja

A tartós szépség alapja

A fa nem homogén anyag, hanem apró sejtek és további részek bonyolult szövedéke. Fasejtekből, farostokból és növényi nedvet szállító edényekből áll, emellett tartalmaz zsírokat, olajokat, gyantát, viaszt, cukrot, keményítőt, cserző- és színezőanyagokat is. A fa különböző formájú és funkciójú sejtekből épül fel, amelyek általában a fa hossztengelye irányában megnyúlt alakúak, és sejtfalaik rostos szerkezetűek. 

A fa csöves szerkezetéből adódóan a nedvesség könnyen utat talál az anyag belsejébe, a sejtek közötti térbe és a sejtüregekbe. Az így szétterjedő nedves környezet ideális a fát károsító folyamatok kialakulásához.

 

A fa eredeti hidrofil (víztartó) tulajdonságát a szárítás után is megőrzi: képes felvenni a levegő nedvességtartalmát, és ennek következtében megváltozhatnak a méretei, így deformálódhat a faanyag, vagy a belőle készített szerkezet.

 

A favédelem leghatékonyabb módja, hogy megakadályozzuk a nedvesség behatolását a fa szerkezetébe. Ezzel megelőzzük egyrészt a deformációt, másrészt a távozó nedvesség okozta festékleválást, felhólyagosodást.

 

SADOLIN ALAPOZÓK

A Sadolin Base (oldószeres) és a Sadolin Base Plus (vizes) alapozókkal hatékonyan tudjuk kiépíteni a favédelem első és legfontosabb vonalát.

AZ ALAPOZÓK SPECIÁLIS ÖSSZETÉTELÜKNEK KÖSZÖNHETŐEN:

  • Mélyen behatolnak a fa rostjaiba,
  • Kitöltik és elzárják a fa pórusait,
  • Csökkentik a fafelületekre jellemző nagymértékű szívóképességet,
  • Megfelelően tapadó alapot biztosítanak a lazúroknak,
  • Gazdaságosak, mert a megfelelően alapozott felületekre felvitt lazúrok (amik drága pigmenteket tartalmaznak) már kiadósabbak lesznek.

Fontos, hogy az alapozó önmagában csak a nedvesség behatolása, az elszíneződés és a rovarkártevők ellen nyújt védelmet, az UV sugárzással szemben csak színezett, UV álló vagy fedőbevonattal együtt véd. A Sadolin alapozókkal elérhető, hogy fafelületeink éveken át szépek és tartósak maradjanak!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...