Fafelületek és előkészítésük

Fafelületek és előkészítésük

Lazúrozás beltéren

A különböző fatípusok kezelésekor néhány fontos szabályt be kell tartani. Beltéren nem szabad aktív hatóanyagot (gombaölő, rovarölő adalék) tartalmazó lazúrokat alkalmazni, mivel a zárt tér levegőjében ezek az anyagok feldúsulhatnak. Ezért zárt térben ne használjunk alapozót, és válasszunk vizes bázisú lazúrt, amely nemcsak, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, de nincs kellemetlen oldószerszag sem a használata során, és gyorsabban is szárad.

Kültéri védelem

Kerítés, korlát és egyéb nem mérettartó faszerkezetek kültéri védelme esetén a következőket kell figyelembe venni. Ezeknek a felületeknek sajátossága, hogy a faszerkezet bizonyos mértékig mozog, így a felületén olyan erők keletkeznek, amelyek a bevonaton repedéseket, leválásokat okozhatnak, így a fa védelme gyengül, megszűnik. Ennek elkerülésére javasolt a fa pórusaiba mélyebben behatoló, így tartósabb védelmet nyújtó bevonatrendszer használata. Alapozóként ajánlott a Sadolin Base oldószeres alapozó, vagy a Sadolin Base Plus vizes bázisú alapozó használata. Fedőrétegként használjunk Sadolin vékonylazúrt.

Új kezeletlen fa előkészítése

A port és a szennyeződést kefével kell eltávolítani a fáról. Miután Supralux H-400-as észter hígítóval eltávolítottuk a gyantakiválásokat, csiszolópapírral simítsuk el az esetleges egyenetlenségeket, a keletkezett portól pedig tisztítsuk meg a felületet. Oldószeres lazúrok, fakezelők alá Sadolin Base alapozót, vizes bázisú lazúrok alá pedig Sadolin Base Plus-t használjunk addig, amíg a fa pórusai telítődnek. Amennyiben a felületre túl sok alapozót vittünk fel (fényes foltok, felületek jelennek meg), a felesleget száraz, szöszmentes ruhával távolítsuk el, ellenkező esetben a lazúr nem tapad meg rendesen a felületen, és idő előtti kopást, leveles felválást okozhat! Száradás után vonjuk be fedőréteggel.

Korábban kezelt fafelület felújítása

A port, piszkot kefével távolítsuk el a fáról. Az esetleges algásodást mossuk le. A lazán tapadó bevonatot erős szálú kefével távolítsuk el, majd a fa csupasszá vált foltjait Sadolin Base vagy Sadolin Base Plus használatával alapozzuk. Száradás után vonjuk be a fedőréteggel.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...