Lazúrokról általánosságban

Lazúrokról általánosságban

A fák festésekor általában lazúrt használnak, ami kiemeli a fa természetes szépségét, és megvédi a környezeti hatásoktól. Az, hogy vastag vagy vékony lazúrt célszerű használni, függ a fa típusától, a kívánt végeredménytől és a felhasználási céltól. Az alábbiakban általános iránymutatást találsz, de mindig fontos ellenőrizni a festéktartalmat és az ajánlásokat a termék csomagolásán.

A vastaglazúr

A vastaglazúr minimálisan hatol be a fába, viszont vízzáró réteget képez és felületi védelmet ad a fának. Ezen tulajdonságai miatt mérettartó faszerkezetekre ajánlott. Ameddig a filmréteg sértetlen és összefüggő, addig a lazúr megfelelő védelmet biztosít a környezet fizikai behatásaival szemben. 

A vékonylazúr

A vékonylazúr mélyen behatol a fába, és a fa felületén egy önálló vékony réteget képez, ezáltal szerkezetileg védi a fát. A vékonylazúrt ajánlott mindig több rétegben, telítettségig felhordani, és a rétegek között minél több, lehetőleg 2-3 nap száradási időt hagyni. Elsősorban nem mérettartó faszerkezetekre ajánlott.

Vastaglazúrral festendő fák:

  1. Puhafa: Például cédrus, nyír, lucfenyő. A puhafa elnyeli a festéket, ezért vastagabb réteget igényel, hogy megfelelő védelmet és színátmenetet biztosítson.
  2. Nem természetes színű fák: Például tölgy, dió, mahagóni, akác. Ha a fa eredeti színe nem az, amit szeretnél, vastag lazúrral fedheted le és megváltoztathatod a megjelenését.

Vékonylazúrral festendő fák:

  1. Keményfa: Például cseresznye, juhar, bükk. Ezek a fák általában szebb színűek és simább felületűek, így a vékonyabb lazúrréteg segít megőrizni a természetes megjelenésüket.
  2. Kültéri bútorokhoz és teraszokhoz használt faanyagok: Például teakfa, nyír, akác. Ezeket a fákat gyakran vékonyabb lazúrréteggel kezelik, hogy megőrizzék a fa textúráját és megvédjék a fát a nedvességtől és az UV-sugárzástól.

Fontos megjegyezni, hogy minden fát alaposan elő kell készíteni a festés előtt.Ez magában foglalja a csiszolást, az esetleges foltok vagy az esetleges szennyeződések/rozsda eltávolítását, valamint az alapozást, amely elősegíti a lazúr jobb tapadását. A vastag vagy vékony lazúr kiválasztása előtt mindig olvasd el a termék használati útmutatóját. Ha kérdésed van, konzultálj egy szakemberrel, hogy megtaláld a legmegfelelőbb megoldást a fa típusa és a kívánt eredmény alapján.

A lazúrok olyan festékanyagok, amelyek átlátszó vagy félig átlátszó bevonatot hoznak létre a fafelületeknél. A lazúrok segítenek megváltoztatni és védeni a felületek színét, miközben megőrzik a természetes faérzést vagy más anyag textúráját. A lazúroknak többféle típusa létezik, amelyek eltérő tulajdonságokkal és alkalmazási területekkel rendelkeznek. Néhány közülük:
 

  1. Vizes bázisú lazúr. Legfőbb előnye, hogy mélyen beszívódik a fába, ezáltal jobban kiemeli a fa természetes erezetét. Gyorsan szárad, nincs kellemetlen szaga és környezetkímélő. Hátránya, hogy a télen megfagyhat, így a raktározásnál erre vigyázni kell. Nemcsak a hőtől, de a fagytól is óvni kell a terméket.
  2. Oldószeres lazúr. Legfőbb előnye, hogy patinás, nemesfa jellegű hatás érhető el vele. Hátránya, hogy az ecsetmosáshoz hígítót kell használni, és a terméknek kissé kellemetlen oldószeres szaga van.
     
Kültéren akár vékony, akár vastag lazúrt használunk, ügyeljünk arra, hogy színtelen lazúrt ne használjunk önmagában utolsó rétegként, vagy fedőrétegként.
 
Hasznos tipp: A fa nedvességtartalma festéskor 18% alatt legyen.
 
Fontos megjegyezni, hogy minden lazúrt a gyártó útmutatója szerint kell alkalmazni, és megfelelő előkészítést igényelnek a felületek. Választás előtt érdemes megfontolni a kívánt végeredményt, a felhasználási területet és a festékanyagokkal kapcsolatos biztonsági előírásokat. A felület teljes lefestése előtt minden esetben végezz próbafestést, hogy elkerüld az esetleges színreklamációt. 
Az adatok lekérése, kérjük, várjon...