sadolin
A fafelületek védelmére felhasználható főbb terméktípusok

Mire? Mit? Miért?

A fa fajtájától, a felhasználás helyétől, a faszerkezet típusától, a várható igénybevételtől és a védelem elvárt szintjétől függően érdemes a célnak leginkább megfelelő megoldást kiválasztani. A favédelemben a legfontosabb cél a nedvesség kizárása, amit vagy a fa telítésével, vagy bevonat létrehozásával lehet elérni. A jól kiválasztott anyaggal a munka könnyebb, gyorsabb és a védelem tartósabb, a végeredmény évekig szebb lesz.

PÁCOK. A pácok használata elsősorban védett belső terekben, színezési és dekorációs jelleggel célszerű. Ezek a termékek nem biztosítanak számottevő védelmet a fának.

 

OLAJOK. Az olajokból, viaszokból és egyéb segédanyagokból álló termékek a fa pórusainak tömítésével és telítésével akadályozzák meg a nedvesség bejutását. Az egyszerű olajok alapszintű védelmet biztosítanak, a vízlepergető és UV álló tulajdonságokkal rendelkező termékek teljesen időjárás állóvá teszik a fafelületet.

 

LAZÚROK. A lazúr típusok közti különbségekről sok a félreértés. Fontos, hogy a vékony és a vastag jelzők a lazúr beszívódását és felületképző képessége közti különbséget jellemzik. A vékony és a vastag jelzők nincsenek összefüggésben a védelem szintjével vagy tartósságával. Fontos tudnivaló még, hogy mindkét lazúr típus használható keményfa és puhafa felületekre egyaránt. A megfelelő lazúr típust a faszerkezet típusa és az igénybevétel jellege alapján lehet kiválasztani.

 

VÉKONYLAZÚR. A vékonylazúr a nem mérettartó kemény- és puhafa szerkezetek (oromzat, ereszalj deszka, erkélykorlát, kerítés, kapu, faház, kerti bútor) megóvására ideális. Mélyen beszívódik a fába, nem képez vastag filmréteget, így a táguló, mozgó, zsugorodó felületeken sem repedezik meg. A mély beszívódás megakadályozza, hogy a víz bejusson a fába, ráadásul még szebben kirajzolja a fa természetes erezetét.

 

VASTAGLAZÚR. A vastaglazúr vastag, de légáteresztő filmréteget képez a mérettartó, kemény-és puhafából készült faszerkezeteken, tehát ideális bevonat ajtón, ablakon, zsalugáteren, fabútoron. A vastaglazúr azokon a felületeken tartós, ahol a fa nem mozog, nem repedezik, nincs kitéve mechanikai hatásoknak. A vastaglazúr selyemfényű, áttetsző felületet ad, amely nemcsak sokáig védi a fát, de ki is emeli annak szépségét.

 

FAFESTÉKEK. A fafestékek kiválóan alkalmasak minden olyan faszerkezet védelmére, ahol az eredeti – kevésbé dekoratív, besötétedett, elszürkült, leromlott állapotú – felületet teljesen elfedő, mégis rugalmas bevonatra van szükség.

 

LAKKOK. A lakkokkal kezelt fafelületen a vastag, kemény bevonat teljesen elzárja a fát a nedvesség és az egyéb környezeti hatások elől. A lakk bevonat kemény, valamit kopás-, víz- és vegyszerálló.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...